Gegrond zijn

Wat bedoelen mensen eigenlijk wanneer ze zeggen dat iemand zweverig is of slecht gegrond/geaard? In principe zeggen ze dan dat iemand met zijn lichaam en gedachten niet in de realiteit staat. Eigenlijk betekent het dat iemand een slechte energetische verbinding heeft met de aarde. Dat de aarde- energie niet voldoende doorstroomt in hun energielichaam, waar allerlei klachten uit kunnen voortkomen. De meeste mensen hebben hier in meer of mindere mate last van.

Goed gegrond zijn zorgt er zowel letterlijk als figuurlijk voor dat je met beide benen stevig op de grond staat. Gegrond zijn geeft je een gevoel van veiligheid, stabiliteit, rust, vertrouwen en energie. Het maakt dat je daadkrachtiger in het leven staat, en beter gebruik kunt maken van je talenten, ideeën en je intuïtie. Gronden zorgt er voor dat je in het heden leeft en bewust nadenkt. Het beschermt je tegen negatieve energie en helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt.

Een betere gronding helpt bij tal van klachten: moeheid, duizeligheid, zweverigheid, onzekerheid, gebrek aan vertrouwen, angst, gebrek aan doorzettingsvermogen, omgaan met lastige mensen, drukte, spanningen, gevoel van onrust, als je teveel in je hoofd en niet in je lichaam zit (bij mentale arbeid en piekeren).

Hoe kan je beter gegrond raken?

Door bewust met je aandacht naar je voeten en benen te gaan. Klop met je handen op je voeten en benen om ze te voelen. Span en ontspan bewust de spieren in je benen en voeten.

Sta een tijdje op één been met je knie licht gebogen. Leg een stok/tennisbal onder je andere voet. Masseer je voet door de stok/bal bewust onder je voet te rollen van je hakken naar je tenen en breng er steeds meer gewicht op. Wissel van voet.

Ga lekker op een stoel zitten en voel hoe je zit. Hoe je voeten en billen de ondergrond raken. Zet je voeten goed plat op de grond. Ga met je aandacht naar binnen, sluit je ogen en adem rustig door naar je buik. Ga met je aandacht naar je voeten, neem ze waar en stel vast hoe ze aanvoelen. Merk het verschil in sensaties op tussen je linker- en je rechtervoet.

Visualiseer hoe er wortels groeien uit je voeten, of hoe er een koord ontstaat vanuit je stuitje. Dit koord gaat diep de aarde in, helemaal naar het middelpunt. Neem de tijd om je dit voor te stellen en waar te nemen. Maak het koord of de wortels dan op je eigen manier vast in de kern van de aarde. Voel wat dit met je doet. Als je wilt kun je spelen met de breedte van het koord en hoe dit aanvoelt. Een breder koord/wortels geeft een betere verbinding met de aarde dan een smaller koord. Eindig deze oefening dus nooit met een smal koord. Adem een keer diep en in uit en wordt je weer bewust van je lichaam. Doe je ogen open en beweeg je weer een beetje.